Son iki ay içinde güncelleme yapanlar dikkat: Tüm verileri kopyaladılar

Microsoft, Lumma Adlı Tehlikeli Kötü Amaçlı Yazılım Hakkında Uyardı

Microsoft, son zamanların en tehlikeli siber tehditlerinden biri olan “Lumma” adlı kötü amaçlı yazılımın dünya genelinde sadece iki ay içinde 394 binden fazla Windows cihazını etkilediğini bildirdi. Bu geniş çaplı saldırının Türkiye de dahil olmak üzere sahte yazılım güncellemeleri yoluyla yayıldığı belirtildi.

Notepad++ ya da Chrome Güncellemesi Sandılar Ama…

Kullanıcıları cezbeden sahte güncellemeler aslında zararsız gibi görünse de aslında sistemlere hedef alan tuzağa dönüşüyor. Microsoft’un açıklamasına göre, “Lumma” özellikle sahte Notepad++ yükleyicileri ve Google Chrome güncellemeleri aracılığıyla bilgisayarlara sızıyor.

Hedefte Tarayıcılar, Kripto Cüzdanları ve Kişisel Veriler Var

LummaC2 olarak da bilinen bu kötü amaçlı yazılım, siber saldırganların tarayıcılar, e-posta hesapları ve kripto cüzdanları gibi hassas veri kaynaklarına ulaşmasını sağlıyor. Virüs, oltalama e-postaları; sahte reklamlar, Truva atı uygulamaları ve CAPTCHA ekranları gibi pek çok farklı yol ile yayılabilir.

Microsoft’un 16 Mart – 16 Mayıs 2025 tarihleri arasında yürüttüğü analize göre, Lumma’nın bulaştığı uygulamalar arasında Chrome, Firefox, Edge ve Notepad++ gibi yaygın yazılımlar yer alıyor. Yazılım, sistemlere sızdıktan sonra kullanıcı bilgilerini toplayıp siber suçlulara iletiyor.

Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Güncellemeleri sadece yazılımın resmi internet sitesinden yapın,
  • Reklamlar aracılığıyla uygulama veya güncelleme indirmeyin,
  • Microsoft Defender gibi güncel antivirüs programları kullanın.

Özellikle Microsoft Defender’ın, LummaC2’yi tespit edebildiği belirtiliyor. Bu sebeple kullanıcıların sistemlerini bu araçla taranması öneriliyor.

Related Posts

Milyon dolarlık teklif! 8 kişiyi transfer etti

Meta, bir süredir yapay zeka alanında dikkat çekici bir yetenek transferi süreci yürütüyor. Şirket, ChatGPT’nin yaratıcısı olan yapay zeka firmasından çok sayıda araştırmacıyı kadrosuna katmaya devam ediyor.

Dans eden robotlar gerçek mi? İşin uzmanları anlatıyor

Boston Dynamics’in dans eden robotları, sosyal medyada viral olan videolarıyla bilim ve teknoloji dünyasını adeta büyüledi. Spot ve Atlas gibi robotların karmaşık dans hareketleri, izleyenleri hem hayran bıraktı hem de bir soruyu gündeme taşıdı: Bu …

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

Drone sürüleri zihinle uçuyor! Beynin komutası

İnsansız hava araçları (UAV), yani drone’lar, tarımdan güvenliğe, lojistikten sinematografiye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu araçların kontrolü genellikle karmaşık kumandalar, radyo denetleyicileri veya …

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.