Son iki ay içinde güncelleme yapanlar dikkat: Tüm verileri kopyaladılar

Microsoft, Lumma Adlı Tehlikeli Kötü Amaçlı Yazılım Hakkında Uyardı

Microsoft, son zamanların en tehlikeli siber tehditlerinden biri olan “Lumma” adlı kötü amaçlı yazılımın dünya genelinde sadece iki ay içinde 394 binden fazla Windows cihazını etkilediğini bildirdi. Bu geniş çaplı saldırının Türkiye de dahil olmak üzere sahte yazılım güncellemeleri yoluyla yayıldığı belirtildi.

Notepad++ ya da Chrome Güncellemesi Sandılar Ama…

Kullanıcıları cezbeden sahte güncellemeler aslında zararsız gibi görünse de aslında sistemlere hedef alan tuzağa dönüşüyor. Microsoft’un açıklamasına göre, “Lumma” özellikle sahte Notepad++ yükleyicileri ve Google Chrome güncellemeleri aracılığıyla bilgisayarlara sızıyor.

Hedefte Tarayıcılar, Kripto Cüzdanları ve Kişisel Veriler Var

LummaC2 olarak da bilinen bu kötü amaçlı yazılım, siber saldırganların tarayıcılar, e-posta hesapları ve kripto cüzdanları gibi hassas veri kaynaklarına ulaşmasını sağlıyor. Virüs, oltalama e-postaları; sahte reklamlar, Truva atı uygulamaları ve CAPTCHA ekranları gibi pek çok farklı yol ile yayılabilir.

Microsoft’un 16 Mart – 16 Mayıs 2025 tarihleri arasında yürüttüğü analize göre, Lumma’nın bulaştığı uygulamalar arasında Chrome, Firefox, Edge ve Notepad++ gibi yaygın yazılımlar yer alıyor. Yazılım, sistemlere sızdıktan sonra kullanıcı bilgilerini toplayıp siber suçlulara iletiyor.

Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Güncellemeleri sadece yazılımın resmi internet sitesinden yapın,
  • Reklamlar aracılığıyla uygulama veya güncelleme indirmeyin,
  • Microsoft Defender gibi güncel antivirüs programları kullanın.

Özellikle Microsoft Defender’ın, LummaC2’yi tespit edebildiği belirtiliyor. Bu sebeple kullanıcıların sistemlerini bu araçla taranması öneriliyor.

Related Posts

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Ukraynalı Viktor Faust ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u nakavt etti

Türk boks kulübü EC Boxing’in Ukraynalı ağır sıklet boksörü Viktor Faust, ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u ilk rauntta nakavt etti.

Salihlili judocuların yıldızı bu kez Manisa’da parladı

Manisa’nın Salihli ilçesinin yıldız judocuları, Manisa’da yapılan Türkiye Şampiyonası ve Anadolu Yıldızlar Ligi il seçmesinde madalyaları topladı. Derece elde eden judocular, Türkiye finallerine ve grup maçlarına katılmaya hak kazandı.

Kozmik kapışmada ikinci raunt: İki dev galaksi kümesi yeniden çarpışıyor

PSZ2 G181 adı verilen bu sistemdeki tekrar eden çarpışma, gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı sunuyor. NADİR GÖRÜLEN TEKRARLI ÇARPIŞMA Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, galaksi kümeleri arasındaki büyük çarpışmalar genellikle nadir kabul …

Yapay zeka kılıklı mühendislerden büyük vurgun: CEO itifasını verdi

Yazılım geliştirme sürecini “pizza siparişi kadar kolaylaştırdığını” ileri süren Builder.ai, Natasha adını verdiği sistemin tamamen AI tabanlı olduğunu savunuyordu. Ancak Bloomberg’in nisan 2025 tarihli araştırmasına göre, Hindistan’daki Noida ve …

Microsoft’un desteklediği şirkette yapay zeka skandalı: Sorulara 700 Hintli cevap vermiş

Bir zamanların gözde yapay zeka girişimi Builder.ai’ın aslında yapay zeka olmadığı, Hindistan’da yüzlerce insanın çalıştığı bir sistem olduğu ortaya çıktı.