Göbeğiniz varsa hızlı yaşlanırsınız

Göbeğiniz Var Mı? Hızla Yaşlanabilirsiniz!

Uzmanlara göre vücudun yağ depolama şekli, sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip. Özellikle karın ve bel bölgesinde biriken ve “viseral yağ” olarak adlandırılan yağlanma, metabolik dengeyi bozabilir ve birçok kronik hastalığı tetikleyebilir.

“Cilt altındaki yağları, kasa çevirmek mümkün. Ancak karın içindeki yağlanma tehlikeli. Buradaki yağlar kana karışır, kan şekeri değerlerini etkiler. Kalp, karaciğer, pankreas ve böbrekleri sararak, vücuttaki iltihabı artırır. Bu durum hem hormon dengesini hem de insülin metabolizmasını bozar.” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk, göbeklenmenin potansiyel risklerine ve bu sorunla nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları veriyor.

Neden Şişmanlıyoruz?

Ülkemiz, en kilolu 10 ülke arasında yer alıyor. İstatistiklere göre Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık %40’ı obez, çocuk ve gençlerin ise %31’i obez olarak belirlenmiştir. Bu ciddi tabloda genetik ve hormonal faktörlerin dışında, obezliğe neden olan etmenler şunlar olabilir:

  • Sıvı şekerli içecekler
  • Rafine karbonhidratlar
  • Tatlandırıcılar
  • Trans yağlar
  • Omega 6 içeren bitkisel yağlar
  • Kronik enfeksiyonlar
  • Çevresel toksinler (PCB, tarım ilaçları)
  • Kronik stres
  • Hareketsizlik
  • Fazla alkol tüketimi
  • Fazla tuz alımı
  • Gıda hassasiyetleri (yumurta, mısır, fıstık)
  • Gıda alerjileri
  • Fazla hayvansal protein alımı
  • Uykusuzluk

Bel Çevrenizi Önemseyin

Obezite, birçok sağlık problemine yol açabilen karmaşık bir durumdur. Özellikle pek çok kişinin önemsemediği bel ve karın bölgesinde biriken yağlar, kalça ve basenlerde biriken yağlardan daha tehlikelidir. Yani, bel bölgesindeki yağlanma ömrü kısaltabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm’den fazla bel çevresi, ciddi kronik hastalıklara davetiye çıkarır. Araştırmalar, bel çevresinin genişlemesiyle bağırsak, pankreas ve rahim kanserlerine yakalanma riskinin arttığını göstermektedir.

İnsülin Direnci: Önemli Bir Neden

Glisemik indeksi yüksek olan beyaz şeker, beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz pirinç gibi yiyecekler, hızla kan şekerini yükselterek aşırı insülin salınımına neden olabilir. İnsülin, vücutta iltihabı ve yağ depolanmasını artıran bir hormondur. Bu süreç insülin direncine, metabolizma ve hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir. İnsülin direnci ve karın bölgesindeki yağlanma arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bel ve boyundaki kalınlık, pankreasın daha fazla insülin salgıladığını gösterebilir. Yüksek insülin seviyeleri, gelecekteki kalp-damar hastalıkları için bir risk faktörü olabilir.

Nasıl Önlenir?

Fazla kilo ve karın bölgesindeki yağlanma ile mücadele etmek için yaşam tarzında değişiklikler yapmak önemli bir adımdır. İşte etkili yolları:

  • Sağlıklı ve dengeli beslenme: Akdeniz tipi beslenme, bitkisel ağırlıklı, tam tahıl, sebze-meyve, kaliteli yağlar ve baklagiller içermelidir.
  • Düzenli egzersiz: Haftada en az 3.5 saat egzersiz yapmak önemlidir, çünkü kilo verme sürecine yardımcı olabilir.
  • Aralıklı oruç: Zaman zaman aç kalmak, insülin hassasiyetini artırabilir ve yaşam süresini uzatabilir.
  • Günde 8 saat uyku: Kortizol seviyelerini dengelemek için her gece en az 8 saat uyumak önemlidir.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!