Göbeğiniz varsa hızlı yaşlanırsınız

Göbeğiniz Var Mı? Hızla Yaşlanabilirsiniz!

Uzmanlara göre vücudun yağ depolama şekli, sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip. Özellikle karın ve bel bölgesinde biriken ve “viseral yağ” olarak adlandırılan yağlanma, metabolik dengeyi bozabilir ve birçok kronik hastalığı tetikleyebilir.

“Cilt altındaki yağları, kasa çevirmek mümkün. Ancak karın içindeki yağlanma tehlikeli. Buradaki yağlar kana karışır, kan şekeri değerlerini etkiler. Kalp, karaciğer, pankreas ve böbrekleri sararak, vücuttaki iltihabı artırır. Bu durum hem hormon dengesini hem de insülin metabolizmasını bozar.” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk, göbeklenmenin potansiyel risklerine ve bu sorunla nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları veriyor.

Neden Şişmanlıyoruz?

Ülkemiz, en kilolu 10 ülke arasında yer alıyor. İstatistiklere göre Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık %40’ı obez, çocuk ve gençlerin ise %31’i obez olarak belirlenmiştir. Bu ciddi tabloda genetik ve hormonal faktörlerin dışında, obezliğe neden olan etmenler şunlar olabilir:

  • Sıvı şekerli içecekler
  • Rafine karbonhidratlar
  • Tatlandırıcılar
  • Trans yağlar
  • Omega 6 içeren bitkisel yağlar
  • Kronik enfeksiyonlar
  • Çevresel toksinler (PCB, tarım ilaçları)
  • Kronik stres
  • Hareketsizlik
  • Fazla alkol tüketimi
  • Fazla tuz alımı
  • Gıda hassasiyetleri (yumurta, mısır, fıstık)
  • Gıda alerjileri
  • Fazla hayvansal protein alımı
  • Uykusuzluk

Bel Çevrenizi Önemseyin

Obezite, birçok sağlık problemine yol açabilen karmaşık bir durumdur. Özellikle pek çok kişinin önemsemediği bel ve karın bölgesinde biriken yağlar, kalça ve basenlerde biriken yağlardan daha tehlikelidir. Yani, bel bölgesindeki yağlanma ömrü kısaltabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm’den fazla bel çevresi, ciddi kronik hastalıklara davetiye çıkarır. Araştırmalar, bel çevresinin genişlemesiyle bağırsak, pankreas ve rahim kanserlerine yakalanma riskinin arttığını göstermektedir.

İnsülin Direnci: Önemli Bir Neden

Glisemik indeksi yüksek olan beyaz şeker, beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz pirinç gibi yiyecekler, hızla kan şekerini yükselterek aşırı insülin salınımına neden olabilir. İnsülin, vücutta iltihabı ve yağ depolanmasını artıran bir hormondur. Bu süreç insülin direncine, metabolizma ve hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir. İnsülin direnci ve karın bölgesindeki yağlanma arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bel ve boyundaki kalınlık, pankreasın daha fazla insülin salgıladığını gösterebilir. Yüksek insülin seviyeleri, gelecekteki kalp-damar hastalıkları için bir risk faktörü olabilir.

Nasıl Önlenir?

Fazla kilo ve karın bölgesindeki yağlanma ile mücadele etmek için yaşam tarzında değişiklikler yapmak önemli bir adımdır. İşte etkili yolları:

  • Sağlıklı ve dengeli beslenme: Akdeniz tipi beslenme, bitkisel ağırlıklı, tam tahıl, sebze-meyve, kaliteli yağlar ve baklagiller içermelidir.
  • Düzenli egzersiz: Haftada en az 3.5 saat egzersiz yapmak önemlidir, çünkü kilo verme sürecine yardımcı olabilir.
  • Aralıklı oruç: Zaman zaman aç kalmak, insülin hassasiyetini artırabilir ve yaşam süresini uzatabilir.
  • Günde 8 saat uyku: Kortizol seviyelerini dengelemek için her gece en az 8 saat uyumak önemlidir.

Related Posts

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Yeni diyabet türü “Tip 5 diyabet” resmen tanındı!

Yeni diyabet türü “Tip 5 diyabet” resmen tanındı!