Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye’nin Enerji Arz Güvenliği ve Gaz Üretimi

Türkiye, enerji arz güvenliğini sağlamak ve gaz arzının kesintiye uğramasını önlemek amacıyla doğal gaz tedariki, depolaması ve üretimine yönelik yatırımlarını artırıyor.

Ülkemizde konutlar ve serbest tüketicilerin ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılamak için yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyor. Bu tüketimi karşılamak ve arz güvenliğini sağlamak için yerli gaz üretimi artırılırken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik altyapısı da güçlendiriliyor.

Rusya, İran ve Azerbaycan’dan gelen boru hatlarının yanı sıra Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU) ile LNG terminalleri aracılığıyla Türkiye, farklı kaynaklardan doğal gaz temin edebiliyor. Bu tesisler sayesinde Türkiye, enerji arz güvenliğini hem spot hem de uzun dönemli kontratlarla güvence altına alıyor.

Son 30 yılda Türkiye, Marmara Ereğlisi, Egegaz, Ertuğrul Gazi, Saros ve Etki Liman FSRU tesisleri ile 2 LNG işleme tesisini devreye alarak doğal gaz altyapısını güçlendirdi ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldı.

Türkiye’nin Doğal Gaz Altyapısı

Etki Liman, Ertuğrul Gazi ve Saros FSRU tesisleri günlük 28’er milyon metreküp doğal gaz verme kapasitesine, Marmara ve Egegaz LNG terminalleri ise günlük 37 milyon metreküp ve 40 milyon metreküp doğal gaz verebilme kapasitesine sahiptir.

Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden günlük 75 milyon metreküp, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden de günlük 40 milyon metreküp gaz sisteme basılabilir. Böylece Türkiye’nin toplam günlük doğal gaz verme kapasitesi 276 milyon metreküpe ulaşmaktadır.

2028’de Doğal Gaz Kapasitesi 13 Milyar Metreküpü Aşacak

Türkiye’nin arz güvenliğini destekleyen depolama tesisleri, 2007’de faaliyete geçen Silivri ve 2017’de hizmete başlayan Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisleri ile önemli bir rol oynamaktadır.

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin genişletilmesiyle 2028’e kadar 8,8 milyar metreküpe çıkarılması hedeflenmektedir. Böylelikle Türkiye’nin toplam depolama kapasitesi 13,4 milyar metreküpe ulaşacaktır.

Türkiye’nin Enerji Filosu

Türkiye, doğal gaz ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılamayı hedeflerken denizlerde petrol ve gaz arama çalışmalarına yönelik güçlü bir enerji filosu oluşturdu. Son yıllarda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerini devreye aldı.

Denizlerde petrol ve gaz üretimi için Osman Gazi yüzer üretim platformu Eylül 2024’te hizmete girecek ve Türkiye’nin enerji üretim kapasitesini artıracaktır. Ayrıca 2028’de bir başka yüzer üretim platformu da filoya dahil olacak. Türkiye, denizlerde petrol ve gaz aramacılığında dünya genelinde 6. sırada yer almaktadır.

2026’da Günlük Üretim 20 Milyon Metreküpe Ulaşacak

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 2020 yılında keşfedilen doğal gaz rezervi, Türkiye’nin enerji üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Mevcut üretim kapasitesi her geçen gün artarken, 2026’da günlük üretim miktarı 20 milyon metreküpü aşacaktır.

2028’de faaliyete geçecek yeni platform ile toplam üretim kapasitesi 40 milyon metreküpe çıkarılacaktır. Türkiye’nin enerji üretiminde yerli kaynaklara dayalı güçlü bir potansiyeli bulunmaktadır.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Son dakika | Emekli maaşlarına düzenleme geliyor

3 Temmuz’dan sonra çıkan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacak. AYRINTILAR GELİYOR…

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar nasıl tepki verdi?

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar nasıl tepki verdi?

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

En havalı Türk kadın milyarder

İş dünyası dergisi Forbes’ın ‘kendi servetini yaratan kadınlar’ın bu yılki listesinde Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Başkanı ve çoğunluk hissedarı Eren Özmen de yer aldı.

HAK-İŞ Genel Başkanı: En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, temmuz ayında belirlenecek emekli aylığı artışının emekliler ve hak sahiplerinin alım gücünü koruyacak ve yaşam standartlarını destekleyecek bir düzeyde olmasını talep ettiklerini belirtti.