RTÜK’ten medya kuruluşlarına para cezası! “Küçük düşürücü ve iftira niteliğinde ifadeler”

RTÜK Yayın İhlallerini Değerlendirdi: Üst Sınırdan İdari Para Cezası

RTÜK bugünkü toplantısında, televizyon programlarında yapılan yayın ihlallerini ele aldı. Kurul üyeleri, bir inşaat firmasına yönelik kullanılan “çete”, “örgüt”, “hançer”, “rüşvet” gibi ifadelerin, herhangi bir yargı kararı olmaksızın kişileri hedef aldığı ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğunu belirtti. Yayının haberin gerçekliği, tarafsızlığı ve doğruluğuna aykırı şekilde, teyit edilmeden ve ön yargılı bir dille sunulduğu gerekçesiyle kanala 6112 sayılı RTÜK Kanunu kapsamında üst sınırdan idari para cezası verildi.

Aynı kanalda başka bir programda sarf edilen, “Bilime karşı bu iktidar, bilimi sevmiyor”, “Okul kalmadı, her tarafı imam hatip yapmışlar”, “Meczup fikirde hocalar dolu üniversitelerde” gibi ifadelerin genelleyici ve küçük düşürücü olduğu, kişi, kurum ve toplumsal kesimleri hedef aldığı belirtildi. Kanala, “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak”, “Toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak”, “Haberin doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanması” hükümlerinin ihlali nedeniyle üst sınırdan ceza uygulandı.

ELEŞTİRİ SINIRININ AŞILMASI GEREKÇESİ İLE ÜST SINIRDAN CEZA

Başka bir kanalda yayınlanan programda, kamu kurumları ve kamu bankalarına yönelik ifadeler ele alındı. Kullanılan ifadelerin eleştiri sınırlarını aşarak kamu otoritelerini küçük düşürücü ve tarafsızlık ilkesini zedeleyici nitelikte olduğu değerlendirildi. Kanala, “Eleştiri sınırlarını aşan, küçük düşürücü veya iftira niteliğinde ifadeler” kullandığı gerekçesiyle üst sınırdan ceza uygulandı.

Kurul ayrıca, bir kanala tele alışveriş süresine uymadığı gerekçesiyle, başka bir kanala da haksız çıkar sağladığı gerekçesiyle idari para cezası verdi.

Toplantı sonucunda üst sınırdan olmak üzere toplam 4 medya kuruluşuna idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Related Posts

Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye, doğal gazda tedarik, depolama ve üretim altyapısına yaptığı büyük yatırımlarla enerji arz güvenliğini güçlendiriyor. Karadeniz gazındaki üretim artışı ve gelişen LNG terminalleri sayesinde, ülke dış şoklara karşı dayanıklılığını artırıyor. 2028’de doğal gaz kapasitesi 13 milyar metreküpü aşacak

Zirai donun vurduğu kirazın fiyatı dudak uçuklattı!

Zirai don olayının ardından kirazın fiyatı dudak uçuklattı. Eskişehir’de kirazın kilosu, pazar tezgahlarında 500 liradan satılıyor.

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

‘Cari işlemler açığı turizmle düşecek’

Türkiye’nin cari işlemler hesabı nisanda 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolarlık açık oluştu. Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Nisan 2025’te cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi.

MB’nin anketinden yüzde 17 zam çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin haziran raporu paylaşıldı. Ekonomi piyasalarından 69 katılımcının yanıtlarına göre haziran ayında enflasyonun 1,61 olarak gerçekleşmesi beklenirken, söz konusu tahminin doğru çıkması halinde emeklilere yapılacak zam oranı da belli oldu.

Nissan, Renault’taki hisselerini satmaya hazırlanıyor!

Renault CEO’sunun ayrılık kararı sonrası Nissan, Fransız ortaklığındaki yüzde 5’lik hissesini satmayı planlıyor. Yaklaşık 640 milyon dolarlık satıştan elde edilecek fon, yeni araç yatırımlarına aktarılacak.