Mehmet Şimşek: 2026 refahın daha çok hissedildiği, ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 2026 Yılı Refahın ve Ekonomik Güvenin Artacağı Bir Yıl Olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2026 yılına ilişkin beklentilerini paylaştı. Şimşek, içinde bulunduğumuz süreci sadece riskleri yönetmek için değil, ekonomiyi daha rekabetçi kılacak yapısal dönüşümleri hayata geçirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini belirtti. 2026 yılının refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacağını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasının finansman sorunlarına, küresel gelişmelere ve Türkiye’nin uyguladığı programa dair soruları Dünya gazetesinden Ece Ceyhun’a yanıtladı. Şimşek, dezenflasyon programıyla dış kırılganlıkların azaldığına, şoklara karşı direncin arttığına ve makro-finansal istikrarın güçlendiğine dikkat çekti. Ayrıca, küresel yapısal sorunlara karşı önemli avantajlara sahip olduklarını belirtti.

Şimşek, 2026 yılına ilişkin beklentilere ilişkin altı ana başlıkta rahatlamanın hissedileceğini belirtti. Bunlar alım gücündeki artış, finansmana erişimin kolaylaşması, reel sektördeki belirsizliklerin azalması, piyasalardaki öngörülebilirliğin güçlenmesi, istihdam ve gelir artışının ivme kazanması ve uygulanan reformların somut sonuç vermeye başlaması olarak sıralandı.

Konjonktüre Göre Yeni Destek Paketleri Yolda

Şimşek, iş dünyasının finansman sorunlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Finansmana erişimde geçici bir sıkıntı yaşanıyor. Ancak esnafımız, üreticimiz ve ihracatçımız, TL kredi büyüme sınırının ötesinde hareket ediyor. Bu noktada çiftçi ve esnafın kullandığı kredinin önemli bir kısmını devlet olarak karşılıyoruz. İhracatçılara sağladığımız destekler tarihî seviyelere ulaştı.”

Teminat sorunlarına da çözüm üreten Şimşek, kefalet paketlerinin tüm KOBİ’lere işletme harcamaları için hazır olduğunu belirtti. Ekonomik konjonktür ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda yeni destek paketlerinin devreye alınacağını vurguladı. Ülkedeki kapasite açığını dikkate alarak üretime odaklanacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye, doğal gazda tedarik, depolama ve üretim altyapısına yaptığı büyük yatırımlarla enerji arz güvenliğini güçlendiriyor. Karadeniz gazındaki üretim artışı ve gelişen LNG terminalleri sayesinde, ülke dış şoklara karşı dayanıklılığını artırıyor. 2028’de doğal gaz kapasitesi 13 milyar metreküpü aşacak

Zirai donun vurduğu kirazın fiyatı dudak uçuklattı!

Zirai don olayının ardından kirazın fiyatı dudak uçuklattı. Eskişehir’de kirazın kilosu, pazar tezgahlarında 500 liradan satılıyor.

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

‘Cari işlemler açığı turizmle düşecek’

Türkiye’nin cari işlemler hesabı nisanda 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolarlık açık oluştu. Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Nisan 2025’te cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi.

MB’nin anketinden yüzde 17 zam çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin haziran raporu paylaşıldı. Ekonomi piyasalarından 69 katılımcının yanıtlarına göre haziran ayında enflasyonun 1,61 olarak gerçekleşmesi beklenirken, söz konusu tahminin doğru çıkması halinde emeklilere yapılacak zam oranı da belli oldu.

Nissan, Renault’taki hisselerini satmaya hazırlanıyor!

Renault CEO’sunun ayrılık kararı sonrası Nissan, Fransız ortaklığındaki yüzde 5’lik hissesini satmayı planlıyor. Yaklaşık 640 milyon dolarlık satıştan elde edilecek fon, yeni araç yatırımlarına aktarılacak.