Jüpiter’deki amonyak yağmurları bilim dünyasını şaşırtıyor

Jüpiter’deki “Mantar Topu” Dolu Fırtınaları Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor

Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, atmosferik olaylarıyla bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Son araştırmalara göre, Jüpiter’de amonyak ve sudan oluşan, sert bir buz kabuğuyla kaplı dolu fırtınalarının yaşandığı tespit edildi. Bu fırtınaların, Güneş sistemindeki diğer gaz devleri olan Satürn, Uranüs ve Neptün’de de meydana gelebileceği düşünülüyor.

3 BOYUTLU GÖRSELLEŞTİRME “MANTAR TOPU” DOLU FIRTINALARINI DOĞRULADI

“Mantar topu” fikri, ilk olarak NASA’nın Juno misyonu ve Dünya merkezli radyo teleskopları tarafından gözlemlenen amonyak gazının Jüpiter atmosferindeki eşit olmayan dağılımını açıklamak için 2020 yılında ortaya atıldı. Ancak, araştırmayı yürüten UC Berkeley öğrencisi Chris Moeckel, başlangıçta bu teoriye atmosfer koşulları nedeniyle şüpheyle yaklaştı. Üç yıl süren araştırmaların sonucunda, Moeckel ve danışmanı Imke de Pater tarafından oluşturulan Jüpiter’in üst atmosferinin 3 boyutlu görselleştirilmesi, mantar topu fırtınalarının varlığını doğruladı.

3 boyutlu görüntüleme, Jüpiter’deki hava sistemlerinin çoğunun sığ olduğunu ve gezegenin görünür bulut katmanının veya “yüzeyinin” yalnızca 10-20 km altına kadar uzandığını gösterdi. Ancak bazı hava olayları, troposferin çok daha derinlerinde meydana gelerek amonyak ve suyun yeniden dağılmasına neden oluyor.

Gezegen bilimci Tristan Guillot, fırtınalar sırasında oluşan güçlü yukarı yönlü hava akımlarının, küçük buz parçacıklarını bulutların çok yukarısına kadar taşıyabildiğini öne sürmüştü. Bu yüksek irtifada, amonyak buharıyla karışan buz parçacıkları, antifriz gibi davranarak buzu eritip sulu bir sıvıya dönüştürüyor.

Bu işlem sonucunda, büyük miktarda su ve amonyağı hapseden mantar topları oluşuyor. Bu mantar topları atmosferin derinliklerine doğru düşerken, beraberlerinde amonyağı da taşıyorlar. Bu durum, amonyağın Jüpiter’in üst atmosferinde neden kıt olduğunu açıklıyor.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Real Madrid efsanesi Casillas’tan dev teknoloji lansmanı

Hisense, FIFA Dünya Kulüpler Kupası 2025’in resmi ekran tedarikçisi olarak, Dubai’de 116 inçlik UX serisi RGB-MiniLED televizyonunu tanıttı. Lansman, Mall of the Emirates’teki Hisense Arena’da gerçekleşti ve etkinliğe eski Real Madrid kalecisi Iker …

Yapay zeka çağında haberciliğin geleceği mümkün mü? Düşüşler ve yükselişler

Similarweb’in son raporu, dijital haber yayıncılığının yapay zeka çağında karşı karşıya olduğu çetin sınavı gözler önüne serdi. Rapora göre, yapay zekaya dayalı arama sonuçları ve kullanıcıların doğrudan yapay zeka platformlarından haber edinme …

Milyon dolarlık teklif! 8 kişiyi transfer etti

Meta, bir süredir yapay zeka alanında dikkat çekici bir yetenek transferi süreci yürütüyor. Şirket, ChatGPT’nin yaratıcısı olan yapay zeka firmasından çok sayıda araştırmacıyı kadrosuna katmaya devam ediyor.

Dans eden robotlar gerçek mi? İşin uzmanları anlatıyor

Boston Dynamics’in dans eden robotları, sosyal medyada viral olan videolarıyla bilim ve teknoloji dünyasını adeta büyüledi. Spot ve Atlas gibi robotların karmaşık dans hareketleri, izleyenleri hem hayran bıraktı hem de bir soruyu gündeme taşıdı: Bu …

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.