İstilanın çaresi gümrük vergisi: Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya ile ticareti dengeleyecek formül

Türkiye Dış Ticaret Açığı Sorunuyla Mücadele Ediyor

Türkiye ekonomisi, son yıllarda giderek derinleşen yapısal bir dış ticaret açığı sorunuyla karşı karşıya. Özellikle Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi Uzak Doğu ülkeleriyle olan ticaret ilişkileri, Türkiye’nin yaşadığı dış ticaret açığının ana sebebi olarak gösteriliyor. 2024 yılı verilerine göre; Türkiye’nin bu 4 ülkeye yaptığı 5,5 milyar dolarlık ihracata karşılık gerçekleştirdiği ithalat 65,8 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu durum, ülkenin sadece ekonomik bir dengesizlik yaşamadığını, aynı zamanda üretim altyapısı açısından stratejik bir kırılganlık alanı oluşturduğunu gösteriyor.

Çin, Türkiye’nin Yerli Üretimine En Büyük Tehdit

Türkiye’nin 2024’te 82,1 milyar dolarlık toplam dış ticaret açığının yüzde 73,4’ü Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya ile gerçekleştirilen ticaretten kaynaklanıyor. Özellikle Çin ile olan dengesiz ticaret, Türkiye’nin yerli üretim potansiyeline yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Türkiye, geçtiğimiz yıl Çin’e çeşitli ürünler satarken karşılığında 44,9 milyar dolarlık ithalat yaptı. Bu durum, Türkiye’nin yerli üretimini ve ekonomisini olumsuz etkileyen bir yapı oluşturuyor.

Dış Ticaret Açığına Çözüm Olarak Gümrük Vergisi Önerisi

Dış ticaret açığı 2025 yılının ilk dört ayında da devam etti. Çin ve Güney Kore’den yapılan ithalatın artmasıyla birlikte, Türkiye’nin Uzak Doğu ülkelerinden yapacağı toplam ithalatın sene sonunda 75 milyar doları aşması bekleniyor. Bu açığı kapatmak için Asya menşeli ürünlere yüzde 30 oranında gümrük vergisi uygulanması önerisi, sadece ithalatı azaltmayı değil; aynı zamanda yerli üretimi güçlendirerek istihdamı artırmayı ve cari açığı daraltmayı hedefliyor.

Hedef: Türkiye’nin Ekonomik Bağımsızlığını Güçlendirmek

Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin yüzde 90’ını yerli olarak üretebilecek altyapıya sahip olduğu düşünüldüğünde, alınacak vergi önlemleriyle cari açıkta iyileşme sağlanabilecek. Elde edilecek kamu gelirlerinin özel sektör desteklerine ayrılmasıyla KOBİ’lerin üretici konumuna geçişine destek olunacak. Bu adımların sonucunda Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı daha da güçlenecek ve yerli üretim kapasitesi artacak, ekonomik büyüme ivme kazanacak.

Related Posts

Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye, doğal gazda tedarik, depolama ve üretim altyapısına yaptığı büyük yatırımlarla enerji arz güvenliğini güçlendiriyor. Karadeniz gazındaki üretim artışı ve gelişen LNG terminalleri sayesinde, ülke dış şoklara karşı dayanıklılığını artırıyor. 2028’de doğal gaz kapasitesi 13 milyar metreküpü aşacak

Zirai donun vurduğu kirazın fiyatı dudak uçuklattı!

Zirai don olayının ardından kirazın fiyatı dudak uçuklattı. Eskişehir’de kirazın kilosu, pazar tezgahlarında 500 liradan satılıyor.

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

‘Cari işlemler açığı turizmle düşecek’

Türkiye’nin cari işlemler hesabı nisanda 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolarlık açık oluştu. Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Nisan 2025’te cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi.

MB’nin anketinden yüzde 17 zam çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin haziran raporu paylaşıldı. Ekonomi piyasalarından 69 katılımcının yanıtlarına göre haziran ayında enflasyonun 1,61 olarak gerçekleşmesi beklenirken, söz konusu tahminin doğru çıkması halinde emeklilere yapılacak zam oranı da belli oldu.

Nissan, Renault’taki hisselerini satmaya hazırlanıyor!

Renault CEO’sunun ayrılık kararı sonrası Nissan, Fransız ortaklığındaki yüzde 5’lik hissesini satmayı planlıyor. Yaklaşık 640 milyon dolarlık satıştan elde edilecek fon, yeni araç yatırımlarına aktarılacak.