İnternet hızında dünya rekoru: Saniyede 1 milyon GB internet hızına ulaşıldı

Japon Araştırmacılar Fiber Optik Kablo ile Yeni Dünya Rekoru Kırdı

Japon araştırmacılardan oluşan bir ekip, sadece bir saniyede 10 binden fazla 4K film indirebilecekleri düşüncesiyle yeni bir fiber optik kablo geliştirdi. Bu özel tasarlanmış kablo sayesinde inanılmaz bir internet hızına ulaşıldı.

Interesting Engineering’in aktardığı habere göre, araştırmacılar 1.808 kilometrelik mesafede saniyede 1.02 petabit (1,02 x 106 GB) veri aktararak yeni bir dünya rekoru kırdı. Bu başarı, sadece hız açısından değil, aynı zamanda teknolojinin geleceği üzerine de heyecan verici ipuçları taşıyor.

Araştırmacılar, geliştirdikleri yeni fiber optik teknolojisinin yapay zeka, 6G ve nesnelerin interneti gibi alanlarda veri trafiğini artıracağını ve ağlarımızı geleceğe hazırlayacağını iddia ediyorlar.

Optik fiberler üzerinden veri aktarım miktarını artırmak üzerine yıllardır çalışmalar yapan araştırmacılar, uzun mesafelerde veri taşımanın zorluklarını aşmaya odaklandılar. Bu amaçla özel bir 19 çekirdekli fiber optik tasarlayarak sinyal güçlendirme sorununu çözdüler.

Araştırma ekibi, özel amplifikatörlerin kombinasyonunu kullanan bir sistem sayesinde verileri 1.808 kilometrelik bir mesafeyi simüle ederek 19 kanallı bir alıcıya ulaştırdı. Bu sayede fiber iletişiminde yeni bir dünya rekoru kırılarak teknolojinin sınırları zorlandı.

Yakalanan sinyaller MIMO tabanlı bir dijital işlemci ile temizlendi ve veri hızı hesaplandı. Elde edilen sonuçlar, fiber performansının standartları yukarı taşıyarak ilerlememize olanak sağladı.

Bu teknoloji, uzun mesafelerde ultra yüksek hızlı fiber ağlar kurmamızı sağlayarak geleceğin internet altyapısını şekillendirebilir. Ancak, yeni fiber optik teknolojisinin piyasaya ne zaman sürüleceği henüz belirsiz.

Related Posts

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Ukraynalı Viktor Faust ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u nakavt etti

Türk boks kulübü EC Boxing’in Ukraynalı ağır sıklet boksörü Viktor Faust, ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u ilk rauntta nakavt etti.

Salihlili judocuların yıldızı bu kez Manisa’da parladı

Manisa’nın Salihli ilçesinin yıldız judocuları, Manisa’da yapılan Türkiye Şampiyonası ve Anadolu Yıldızlar Ligi il seçmesinde madalyaları topladı. Derece elde eden judocular, Türkiye finallerine ve grup maçlarına katılmaya hak kazandı.

Kozmik kapışmada ikinci raunt: İki dev galaksi kümesi yeniden çarpışıyor

PSZ2 G181 adı verilen bu sistemdeki tekrar eden çarpışma, gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı sunuyor. NADİR GÖRÜLEN TEKRARLI ÇARPIŞMA Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, galaksi kümeleri arasındaki büyük çarpışmalar genellikle nadir kabul …

Yapay zeka kılıklı mühendislerden büyük vurgun: CEO itifasını verdi

Yazılım geliştirme sürecini “pizza siparişi kadar kolaylaştırdığını” ileri süren Builder.ai, Natasha adını verdiği sistemin tamamen AI tabanlı olduğunu savunuyordu. Ancak Bloomberg’in nisan 2025 tarihli araştırmasına göre, Hindistan’daki Noida ve …

Microsoft’un desteklediği şirkette yapay zeka skandalı: Sorulara 700 Hintli cevap vermiş

Bir zamanların gözde yapay zeka girişimi Builder.ai’ın aslında yapay zeka olmadığı, Hindistan’da yüzlerce insanın çalıştığı bir sistem olduğu ortaya çıktı.