Fahiş fiyata iki ayda 454 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı Denetimlerinde Ceza Kesilen Firmaların Sayısı Arttı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, iç piyasada istikrarı sağlamak ve tüketicileri korumak amacıyla gerçekleştirilen denetimler kapsamında 85.238 gerçek ve tüzel kişi incelendi. İlk iki aydaki denetimlerde 17.395 firmaya toplamda 454,3 milyon TL idari para cezası uygulandı. Sadece şubat ayında ise 9.606 firmaya 309,9 milyon TL ceza kesildi.

81 ilde faaliyet gösteren Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde ise 62.328 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, toplamda 161,7 milyon TL ceza kesildi. Bu cezanın 106,1 milyon TL’lik kısmı sadece şubat ayında uygulandı.

SEKTÖR DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve marketlerde gerçekleştirilen fahiş fiyat denetimlerinde 22.033 gerçek ve tüzel kişi incelendi. Bu denetimlerde 629 kişiye toplamda 154 milyon TL ceza kesildi. Fahiş fiyat artışına yönelik uygulanan cezaların 126,7 milyon TL’lik kısmı bu denetimlerden kaynaklandı.

Aynı şekilde, kuyum sektöründe yapılan denetimlerde 56 kişiye 16,2 milyon TL, emlak sektöründe ise 40 kişiye 3,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNDE GÜVEN ARTIYOR

Bakanlık, tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve temizlik ürünleri gibi tüketici ürünlerinde piyasa gözetimi ve denetim faaliyetlerini sürdürüyor. 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı, 2025 yılı itibariyle yüzde 1,1’e kadar geriledi.

2025 yılında 821 firma denetlenirken, mevzuata uymayan 75 kişiye 7,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 2025 yılının ilk iki ayında toplamda 138,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış ve taksitli satışlar gibi alanlardaki ihlaller nedeniyle 71,1 milyon TL ceza uygulandı. Sadece şubatta ise bu rakam 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti.

EN FAZLA CEZA İSTANBUL’DA

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri kapsamında en fazla ceza İstanbul’da kesildi. Kentte toplamda 125,6 milyon TL ceza uygulanırken, denetlenen firma sayısı ise 10.633 oldu. 2025’in ilk iki ayında toplamda 62.328 firma ve 5.396.387 ürün denetimden geçti.

Related Posts

Şimşek’ten enflasyon mesajı: Programa olan siyasi destekte gerileme yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında ekonomiye ilişkin soruları yanıtlıyor. Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef patikasındaki yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılacağını açıkladı. Şimşek, iç ve dış siyasi gelişmelerden Türkiye’nin yatırımcılarının etkilenmeyeceğini belirterek siyasi desteğin devam ettiğini belirtti.

Konya’nın tarım devi iflas etti

Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Ereğli Bereket Tarım, konkordato talebinin mahkemece reddedilmesinin ardından iflas etti.

Çinli ihracatçılar ABD’den uzaklaşıyor: Yeni pazar arayışı hız kazandı

Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi’nin anketine göre, Çinli ihracatçıların yarısı ABD ile ticaretlerini azaltmayı planlıyor. Tarifelerin artan belirsizlik yarattığına dikkat çeken firmalar, kaybedilen siparişlerin yerine gelişmekte olan pazarlara yönelmeye hazırlanıyor. Çin tarafı, Washington’a tarifeleri müzakere yerine “silah” olarak kullanmama çağrısı yaptı.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.