Ekonomisi Türkiye’ye benzetiliyordu! IMF o ülke için kurtarma paketi hazırladı

Arjantin’in uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele eden ekonomisine IMF’den destek geldi. IMF, Arjantin ile 20 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Bu kurtarma paketi, ülkenin ekonomik sorunlarıyla mücadele eden Cumhurbaşkanı Javier Milei için bir can simidi niteliği taşıyor. Arjantin’in IMF’ye olan borcu 40 milyardan fazla ve ülke 1958’den bu yana 22 IMF kredisi almış durumda.

IMF tarafından yapılan açıklamada, Arjantin ile 20 milyar dolarlık kurtarma paketi üzerinde ön anlaşma sağlandığı duyuruldu. Ancak kurtarma paketi için IMF’nin yönetim kurulunun onayı gerekiyor ve kurulun önümüzdeki günlerde toplanacağı belirtildi.

Arjantin’in Sorunlu Ekonomisi

Beklenen açıklama, enflasyonu düşüren ve serbest piyasa reformları ile Arjantin’in ekonomisini düzene sokmaya çalışan Başkan Milei için bir can simidi oldu. Arjantin için kritik bir dönemde gelen kurtarma paketi, Güney Amerika’nın ikinci büyük ekonomisi için önemli bir adım.

Türkiye Gibi Eriyen Rezervler

Hükümetin para basma kurallarını sıkılaştırması ve Arjantin pesosunu desteklemek için dolar rezervlerini tüketmesi, ülkenin hızla azalan döviz rezervlerine baskı yapıyordu. IMF’nin verdiği kredi olmazsa, kemer sıkma önlemlerinin zorlaşacağı ve Arjantin’in borçlarını ya da ithalat faturalarını ödeyemez hale geleceği endişesi vardı.

Arjantin’in sıkı döviz kontrollerinden kurtulma şansı, Milei’ye nakit akışı sağlıyor ve bu durum, piyasaları ikna ederek programın sürdürülebilirliğine destek olabilir. Sermaye kısıtlamaları, yatırımları engellerken, merkez bankası da dolar-peso dengesine dikkat etmeye devam etti.

Ayrıca, bazı Türk ekonomistler, Arjantin ve Türkiye ekonomileri arasında benzerlikler gördüklerini belirttiler. Bu ekonomistler arasında Daron Acemoğlu, Hayri Kozanoğlu ve Mahfi Eğilmez gibi tanınmış isimler bulunuyor.

Related Posts

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir