Ekonominin gerçeği esnafın borcuyla ortaya çıktı: Yapılandırılmalı

Esnaf Borçları Artıyor: Palandöken’den Çağrı

Ekonomik sıkıntılar devam ederken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın borç yükünün arttığını vurguladı. Palandöken, esnaf ve sanatkarların bu dönemde krediye olan ihtiyacının arttığını belirtti.

Sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Palandöken esnafın durumunu şu sözlerle aktardı:

“Esnaf ve sanatkârlar için işlerin açılması ve paraya olan ihtiyacın arttığı bir dönemdeyiz. Ancak haciz uygulamaları esnafı mağdur ediyor. Esnafın bankadaki paralarına el konulması, borç miktarının çok üzerinde bir bloke oluşturulması adil değil. Haciz işlemi sadece borç miktarı kadar olmalı, diğer varlıklara dokunulmamalı. Esnaf, borçlarını ödeyemiyor çünkü mal varlığına el konuluyor ve bu durum adaletsizlik yaratıyor. Esnafın krediye erişimini engelleyen bu tür uygulamaların kaldırılmasını ve yapılandırmalar sırasında devletin borçların ödenmesine olanak tanımasını öneriyorum. Devlet, esnafın SGK gibi kamu borçlarını taksitlendirerek sicil düzeltmesi yapmalıdır.”

“Maliye Bakanına Sesleniyorum”

Palandöken, esnafın krediye ulaşma imkânlarının kısıtlanmasının yanlış olduğunu belirterek, maliye bakanına seslenerek: “Esnafın çalışma hayatını zorlaştıran bu uygulamalardan vazgeçilmelidir. Maliye Bakanı, bu aksaklıkları düzelterek vatandaşların ve esnafın borçlarını ödeyebilmesini sağlamalıdır.”

Yapılandırma Talebi

Palandöken, yapılandırma ile devletin alacaklarını toplama şansının artacağının altını çizerek, şunları söyledi:

“Yapılan düzenleme esnafı rahatlatacak ve piyasada alacakların toplanmasına yardımcı olacaktır. Devletin, esnaf için özel kredi modelleri oluşturması önemli ancak, geçmiş borçlar bu kredilere erişimi engelliyor. Geçmişte yapılan yapılandırmalarla 41 milyar lira tahsilat gerçekleştirilmişti, bu da iş sahipleri için olumlu bir gelişmeydi. Benzer adımların tekrar atılmasını bekliyoruz.”

Related Posts

Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye, doğal gazda tedarik, depolama ve üretim altyapısına yaptığı büyük yatırımlarla enerji arz güvenliğini güçlendiriyor. Karadeniz gazındaki üretim artışı ve gelişen LNG terminalleri sayesinde, ülke dış şoklara karşı dayanıklılığını artırıyor. 2028’de doğal gaz kapasitesi 13 milyar metreküpü aşacak

Zirai donun vurduğu kirazın fiyatı dudak uçuklattı!

Zirai don olayının ardından kirazın fiyatı dudak uçuklattı. Eskişehir’de kirazın kilosu, pazar tezgahlarında 500 liradan satılıyor.

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

BDDK’dan Galata Varlık Yönetim AŞ’ye faaliyet izni

‘Cari işlemler açığı turizmle düşecek’

Türkiye’nin cari işlemler hesabı nisanda 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolarlık açık oluştu. Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Nisan 2025’te cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi.

MB’nin anketinden yüzde 17 zam çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin haziran raporu paylaşıldı. Ekonomi piyasalarından 69 katılımcının yanıtlarına göre haziran ayında enflasyonun 1,61 olarak gerçekleşmesi beklenirken, söz konusu tahminin doğru çıkması halinde emeklilere yapılacak zam oranı da belli oldu.

Nissan, Renault’taki hisselerini satmaya hazırlanıyor!

Renault CEO’sunun ayrılık kararı sonrası Nissan, Fransız ortaklığındaki yüzde 5’lik hissesini satmayı planlıyor. Yaklaşık 640 milyon dolarlık satıştan elde edilecek fon, yeni araç yatırımlarına aktarılacak.