Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Doğrama Tahtaları ve Gıda Güvenliği

Uzmanlara göre, çiziklerle dolu doğrama tahtaları bakteriler için üreme ortamı oluşturuyor. Bu bakteriler zamanla çoğalarak çapraz bulaşma yoluyla gıda zehirlenmelerine sebep olabiliyor. Bu nedenle, uzmanlar çizik tahtaların hemen değiştirilmesi gerektiğini öneriyor.

Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı tahtalar kullanılmalı

Uzmanlar, çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı tahtalarda doğranması gerektiğini belirtiyor. Temizlik konusunda ise sıcak ve sabunlu su kullanılması, kurulama için ise kağıt havlu tercih edilmesi öneriliyor. Bu uygulamalar gıda güvenliği açısından önem taşıyor.

Mikroplastik tehlikesi

Hasar görmüş plastik doğrama tahtaları mikroplastik salınımı riski taşıyor. Yapılan bir çalışmada, çizilmiş plastik tahtaların sebze, et veya balık kesimi sırasında mikroplastik parçacıkları bırakabildiği tespit edildi. Bu durumun yılda yaklaşık 50 gram mikroplastiğin yiyeceklerle birlikte vücuda girmesi riskini doğurabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, plastik tahtaların genel olarak güvenli olduğunu ancak mikroplastik riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Mikroplastiklerin uzun vadeli etkilerini anlamak için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Sağlık Bakanlığı açıkladı: 419 kozmetik ürünü uygunsuz bulundu, 61 bin sahte ürün imha edildi

Sağlık Bakanlığı açıkladı: 419 kozmetik ürünü uygunsuz bulundu, 61 bin sahte ürün imha edildi

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

“Andropoz bir hastalık değil, yaşama uyum sürecidir”

“Andropoz bir hastalık değil, yaşama uyum sürecidir”

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.