Finansal dengeyi sağlamada en çok tercih edilen enstrümanlardan olan krediler doğru kullanıldığında, hem ihtiyaçları karşılama hem de hayalleri gerçekleştirme gibi konularda ekstra avantaj sağlıyor. Bu nedenle kredi çekerken ve ideal ödeme planını belirlerken akıllı adımlar atmak daha da önemli hale geliyor.
Eğer hala kredi çekerken dikkat etmeniz gerekenler ve akılcı kredi kullanımı hakkında bilgi sahibi değilseniz, bu içerik tam sizlik! ?
1. İhtiyaçları belirleyin.
2. Bütçe kontrolü yapın.
Kredi çekerken elinizde belirli bir meblağ bulundurmanız gerekir ve çektiğiniz kredi miktarına göre bu masraf artabilir. Dolayısıyla kredi başvurusuna hazırlanırken elinizde biraz nakit olması her zaman faydalıdır çünkü banka gözünde güvenilir olduğunuzu kanıtlamanın en iyi yoludur.
3. Faiz oranlarını araştırın.
Çekilen kredi türünü belirlemiş olmanız her zaman yeterli değildir çünkü her banka kendi ek avantaj paketlerine sahiptir. Özellikle yeni müşteri kazanmak isteyen bankalar ilk sefer için ekstra avantajlı faiz oranlarını devreye sokabilir, mevcut bankanız ise müşteri kaybını önlemek için rekabetçi oranlarla karşınıza gelebilir. Dolayısıyla her zaman nihai kararı vermeden önce genel piyasa araştırması yapmanız gerekir. ✌️
4. Ek ücretlendirmeleri kontrol edin.
Kredi çekmek masraflı bir işlemdir ve faiz oranlarının yanı sıra ek ödemeler yapmanızı gerektirebilir. Bu ücretlendirmeler kimi zaman ilk başta avantajlı gibi görünen kredilerin, aslında beklenenden pahalı olduğunu anlamak adına da önemlidir. Bu nedenle ücretlendirmeler hakkında detaylı araştırma yaparak gereksiz masrafları büyük ölçüde önleyebilir ve akılcı kredi kullanan müşteriler arasındaki yerinizi alabilirsiniz. ?
5. Vadeyi planlayın.
Kredi oranlarını etkileyen başlıca faktör geri ödeme süresidir. İhtiyaç kredisi gibi kredilerde düşük vadeler avantajlıyken konut kredisi gibi kredilerde daha uzun vadeler ayrıcalıklı hale gelir. Bu nedenle kendi bütçeniz dahilinde ideal vade süresini önceden planlayarak hareket etmeniz her zaman avantajlı çıkmanızı sağlar. ?
6. Ödül programlarına katılın.
Banka aplikasyonlarını kullanmak normalde haberdar olamayacağınız avantajlardan faydalanmanız adına önemlidir. Örneğin; taksit sayısının sınırlandırıldığı durumlarda alışveriş sonrasında uygulamaya girerek ek taksit ve taksit erteleme gibi imkanlar elde edebilir veya belirli harcamalarınız karşısında ödül puan kazanabilirsiniz. ?
7. Düzenli ödeme yapın.
Kredi çekmekle kredi kullanımı tamamlanmaz çünkü finansal sağlığınız adına sonraki banka işlemlerinde sorun yaşamamanız önemli bir konudur. Bunun içinse kredi taksitlerinin gün aksatmadan ve beklenen düzeyde yapılması gerekir. Örneğin; asgari ödeme miktarını ödemek iyi bir sisteminiz olduğunu göstermez, dolayısıyla ödemeleri planlarken biraz daha bonkör davranmanız gerekebilir. ?
8. Kullanım amacına sadık kalın.
Kredi çektikten sonra banka sizin bu parayı neye harcadığınızla genellikle ilgilenmez. Özellikle ihtiyaç kredisinde aldığınız parayı harcama şekli size bağlıdır ve bu durum, hedeften sapma adına ciddi bir risk faktörüdür. Örneğin; belirli gereksinimler için kredi çekmiş ve krediyi başka şeylere harcamışsanız, kısa süre sonra yeniden nakit ihtiyacı yaşarsınız. Ancak açıkta olan krediniz tekrar kredi çekmenizi zorlaştırabilir ve sizi genel anlamda kötü etkileyebilir.
9. Puanları kullanmayı unutmayın.
Kredi çekmiş, düzenli ödemeler yapmış ve finansal durumunuzu iyileştirmiş olabilirsiniz. Ancak mümkün olan en akılcı sistemin temel adımlarından bir diğeri de kart puanlarının düzenli takibidir. Kimi zaman uçuş mili, kimi zaman indirim, kimi zaman ise nakit olarak yansıyan bu puanlar özellikle ani ihtiyaçlarda size büyük fayda sağlayabilir. ?
10. Danışmanlık alın.
Eğer kredi konusunda kendi kararlarınızı vermekte zorlanıyorsanız, her zaman bankanızdan danışmanlık hizmeti talep edebilirsiniz. Bu hizmetin kimi zaman belirli bir bedeli olabilir ancak finansal durumu iyileştirme adına sağladığı başarı nedeniyle hizmet bedelini ödemek bir külfetten çok gereksinimdir. Dolayısıyla zorda kaldığınız durumlarda profesyonel bir hizmet talep etmenizde herhangi bir yanlış yoktur. ?