Adıyaman, Malatya ve Elazığ’da bir kitap da benden kütüphanesi açıldı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirdiği “Bir Kitap da Benden Projesi” kapsamında, deprem bölgesinde hediye kitap dağıtımı gerçekleştiren gezici kütüphanelerin yanı sıra kalıcı kütüphaneler de hizmete girmeye başladı. Kütüphanelerin ilki Adıyaman K10 Konteynerkenti’nde, ikincisi Malatya Rönesans Konteynerkenti’nde, üçüncüsü üçüncüsü Elazığ Kırklar Konteynerkenti’nde törenle açıldı.

HEPİMİZİN DÜŞEN; KENETLENMEK

Kütüphanelerin açılışında birer konuşma yapan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileyerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetimizin ortaya koyduğu irade ile depremin yaralarının mümkün olan en hızlı şekilde sarıldığını, afetzedelerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi için benzersiz bir seferberlik yaşandığını kaydetti.

“Bu felaketten çıkaracağımız dersler beraberinde hepimize düşen; birliğimizi, beraberliğimizi korumak ve toplumumuzu daha ileri seviyeye taşımak için kenetlenmektir.” diyen Ekrem Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURDU

“Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği olarak bu seferberlikte üzerimize düşeni yerine getirmek için ‘Bir Kitap da Benden’ projesini hayata geçirdik. İstedik ki deprem bölgesinde yetişen yeni nesillerimiz dilimizi ve kültürümüzü en güzel şekilde yansıtan edebî ve bilgilendirici kitaplarla buluşsun. Bağış kampanyası yoluyla Genel Merkez ve şubelerimizce toplanan kitapları, iki gezici kütüphane aracılığıyla depremden etkilenen 11 ilimizdeki çocuklara ve gençlere hediye etmek suretiyle aktarmış olduk. Kütüphanelerimizin uğradığı her noktada büyük ilgiyle karşılandığı için müsterihiz. Bu ilgiden ve hediye kitap sevincinden anladığımız, önemli bir boşluğu doldurduğumuzdur.”



KİTAP VE KÜLTÜR MEDENİYETİNE MENSUBUZ

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, birçok STK’nın deprem bölgesine destek sağladığını, bu çerçevede Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin de kendi çizgisinde katkıda bulunmak üzere ve 1 milyon kitap hedefiyle “Bir Kitap da Benden” kampanyasını başlattığını ifade etti. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve AFAD gibi birçok kurum ve kuruluşun kampanyaya destek verdiğini dile getirerek her birine teşekkür eden Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kitap ve kültür medeniyetinin mensuplarıyız. Kitabı toplum, aile ve fert olarak merkezimize almak durumundayız. Kitap bizim için en iyi dost, en güzel rahatlatıcı, yetiştiricidir. Kitap okuyan insanlar topluluklarda hemen fark edilir, çünkü kendini doğru ifade eden güçlü insanlardır. Dolayısıyla kitap okumaya erken yaşta başlanmalıdır. Kitapların okunduğu kadar müzakere yoluyla idrak edilmesini de önemsiyoruz. Bunun için dernek olarak ‘Medeniyet Okumaları’ adıyla önemli bir proje yürütüyoruz. ‘Bir Kitap da Benden’ projemiz de yine çocuklarımıza ve gençlerimize erken yaşta kaliteli eserleri okuma ve idrak etme alışkanlığı kazandırmak üzere başlattığımız, geleceğe miras bir proje.”



KİTAPLA İLGİLİ FAALİYETLERE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

Derneğin kitapla ilgili projeleri hakkında bilgi veren Erdem, konuşmasında şunları söyledi:

 “Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 2008 yılında toplumun dil şuurun yerleşmesi ve güçlenmesi için faaliyet yapmak ve bu çizgideki kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlamak amacıyla kuruldu. O günden bugüne çok önemli faaliyetlere, projelere ve programlara imza atmış bir dernek. Bu çalışmalar arasında kitaba ve okuma alışkanlığı kazandırmaya özellikle önem veriyoruz. Çünkü kitap her derde devadır, kişinin kelime hazinesini geliştirir, insanı diri ve genç tutar. ‘Bir Kitap da Benden’ projesiyle, bağış yoluyla toplanmış kitapları çocuklarımıza ve gençlerimize hediye ediyoruz. Kitap bağış kampanyası, başka şehirlerdeki öğrencilerin buradaki çocuklara ulaşmasını sağladı. İki gezici kütüphanemiz bütün bölgeyi dolaştı ve hediyeleri teslim etti. Anladık ki kalıcı kütüphane de büyük bir ihtiyaç. O sebeple Bir Kitap da Benden kütüphanelerin kurulmasına karar verdik.”



TEMEL İHTİYAÇLAR KADAR ÖNEMLİ

Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol konuşmasında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ne Genel Başkan Ekrem Erdem nezdinde teşekkür ederek deprem sonrasında bölgenin temel ihtiyaçlar kadar, gençlerin zihinsel ve kültürel gelişimi ile ilgili destek programlarına da çok ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Projenin işleyişinden ve veriminden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Varol, bu çalışmaların devamı ve sürekliliğinin önemine dikkat çekti.

ÖRNEK BİR FAALİYET

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Latif Okyay, bir selamlama konuşması yaparak, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği öncülüğünde başlatılan “Bir Kitap da Benden” kampanyasından ve konteynerkente kalıcı kütüphane kazandırılmasından ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ne Genel Başkan Ekrem Erdem’e Malatya’da gerçekleştirilen kitap dağıtım faaliyetleri ve kalıcı kütüphane için teşekkür ederek sözlerine başladı. Toplum olarak okumanın öneminin bilindiğini, ancak okuma alışkanlığı kazandırmadaki gayretlerin yetersiz kaldığını belirten Yazıcı, geçmişe göre epey mesafe kat ettiğimizi dile getirdi ve şunları söyledi:

“İlk emri ‘Oku’ olan bir dine mensup bir toplum olarak okuma alışkanlığı kazanmada ve kazandırmada öncü hâle gelmemiz gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek adına çalışmalar yürüten Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, ‘Bir Kitap da Benden’ projesini ayağımıza getirerek önemli ve örnek bir adım atmış oldu. Biz de bu öncülüğü devam ettirerek her konteynerkentimize kütüphane kurmaya gayret göstereceğiz ve okuma alışkanlığı kazandırmaya katkı sunacağız.”



PROJE ELAZIĞ İÇİN KÜLTÜREL DESTEK

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elazığ’ın son yıllarda depremden en çok etkilenen illerimizden olduğuna dikkat çektiği konuşmasında barınma ihtiyacının öne çıktığını kaydetti. Bu açığın kısa sürede aşıldığını ve temel ihtiyaçların temin edildiğini ifade eden Vali Toraman, “Bir Kitap da Benden” projesinin bölgedeki çocuklar ve gençlerin kültürel ve zihinsel gelişimleri bakımından önemli olduğunu ve faaliyetlerden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Törenlerin ardından “Bir Kitap da Benden” kütüphaneleri gezildi ve gezici kütüphane aracılığıyla çocuklara ve gençlere kitap dağıtımı yapıldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir