İşte Karadeniz’de yeni gaz keşfinin şifreleri… ‘Türkiye merkez olma pozisyonunu güçlendiriyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz’de 75 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Keşfedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Karadeniz’de doğal gaz arama çalışmaları sonucunda 75 milyar metreküplük gazın keşfedildiğini duyurdu. Bu önemli keşif, Türkiye’nin enerji sektöründe yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Abdülhamid Han Gemisi Tarafından Keşfedildi

Keşif, Türkiye’nin ileri teknoloji sondaj gemilerinden Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte yapıldı. Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında, karaya ise 165 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

27 Mart’ta başlayan ve 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonları sonucunda 16 Mayıs’ta keşfin müjdesi verildi. Ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak açıklanan keşfin, Türkiye’nin enerji ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Değerlendirmesi

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz’deki potansiyel sahaların adım adım araştırıldığını belirtti. Sakarya Gaz Sahası ve çevresindeki yeni yapıların test edilerek rezerv potansiyelinin geliştirildiğini vurgulayan Akyener, keşfin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Akyener, keşfin ekonomik değerine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, “Doğal gazın metreküpü 15 lira olarak hesaplandığında, tamamı üretilebilir 75 milyar metreküplük gazın ekonomik değerinin 30 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Keşfedilen gaz rezervinin Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığını azaltacağını belirten Akyener, “Doğal gaz ithalatına olan bağımlılığımızı azaltarak, enerji sektöründe daha güçlü bir konuma geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Enerji Pazarında Güçlü Konumunu Sürdürüyor

Türkiye, son yıllarda enerji sektöründeki keşif ve üretim çalışmalarıyla uluslararası alanda güçlü bir konuma yükseliyor. Artan doğal gaz rezervleri sayesinde Türkiye, enerji ihraç eden bir ülke haline gelmeye doğru ilerliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye, enerji ticaretinde merkez ülke olma hedefine doğru kararlı adımlarla ilerliyor.

Suriye’ye doğal gaz ihracatı ve Balkan ülkelerine olan sevkiyatlarla Türkiye’nin doğal gaz ticaretindeki rolü giderek artıyor. Türkiye’nin enerji sektöründeki gelişmeleri, ülkenin bölgesel ve uluslararası arenadaki etkinliğini daha da güçlendiriyor.

Related Posts

Gabar petrolünün ekonomi ve istihdama olumlu etkisi

Türkiye’nin petrolde dışa bağımlılığını azaltan Gabar petrolünün yıllık ekonomik değeri 2 milyar doların üzerinde hesaplanırken, bölgedeki rezervi artırmaya yönelik sondaj çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Bakan Şimşek verilerle paylaştı: Koşullar enflasyonla mücadelemizi destekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı paylaşımda, “Ilımlı emtia fiyatları, azalan küresel belirsizlikler ve yurt içi finansal koşullar enflasyonla mücadelemizi destekliyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek duyurdu: Vergi denetiminde yeni dönem başlıyor

Sesli ve görüntülü iletişim dahil tüm vergi denetim süreçleri elektronik ortama taşınacak.

Fitch’ten Yunanistan’a not: Görünüm pozitife çekildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan’ın “BBB-” seviyesindeki kredi notunu teyit ederken, görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükseltti.

ABD’den 200 milyar dolarlık dev anlaşma

ABD Başkanı Donald Trump’ın Arap coğrafyasındaki ziyaretleri anlaşmalarla sonuçlanmaya devam ediyor. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında 200 milyar doları aşan yeni ticaret anlaşması imzalandı.

Merkez Bankası toplam rezervlerindeki düşüş durdu

Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinde geçen haftaya kıyasla artış yaşandı.