Yabancı Çobanlar İçin Yeni Düzenleme

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı’nın Açıklamalarıyla Çoban Sorununa Çözüm Geliyor

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, Doğu illeri ve hayvancılık sektörün yıllardır kanayan yarası olan çoban sıkıntısına yönelik önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Samancı, Ağrı İl Göç İdaresi Müdürü İhsan Şeker’i ziyaret ederek yürürlüğe giren yeni yasa hakkında istişarelerde bulundu. Başkan Samancı, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, uzun süredir merkez birlik ve Genel Başkan Nihat Çelik’in girişimleriyle yürütülen çalışmaların meyvesini verdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmaları sonucu yabancı uyruklu çobanlar için yasal düzenleme tamamlandı.

Yeni uygulamaya göre, yabancı uyruklu – özellikle Afganistan kökenli – çobanlara kimlik verilecek ve çalıştıkları işletmeler üzerinden sigorta işlemleri gerçekleştirilecek. Bu sayede çobanlar, kendi ülkelerine rahatlıkla gidip gelebilecek, evli olanlar eş ve çocuklarını Türkiye’ye getirebilecek.

Başvuru Süreci ve Şartlar

Çoban istihdam etmek isteyen yetiştiriciler, çalıştıracakları kişiyle birlikte İl Göç İdaresi’ne başvurarak hayvancılık işletme belgesi, kayıtlı hayvan listesi ve kimlik fotokopisi ile dilekçe sunacaklar. Yapılacak güvenlik soruşturması ve saha tespiti sonrasında işlemler adım adım ilerleyecek. Çobanlara pasaport, çalışma izni ve SGK kaydı yapılacak. Ayrıca çobanların asgari ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Ancak çobanların yalnızca hayvancılık sektöründe çalışmaları şart koşuluyor. Farklı işlerde çalıştığı tespit edilenler sınır dışı edilip bir daha Türkiye’ye alınmayacak.

Başkan Samancı, yapılan düzenlemenin sektöre can suyu olacağını vurgulayarak, “Yıllardır süren çoban sorununa çözüm getiren bu yasa bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Başta bakanlıklarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, devletimize şükranlarımızı sunuyorum” dedi. – ERZURUM

Related Posts

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir