Zafer Havalimanı’nda rekorlar kitabına girecek zarar

Zafer Havalimanı Yolcu Sayısını Karşılamadı: 72 Milyon TL Zarar!

Türkiye’nin en büyük dördüncü havalimanı olan Zafer Havalimanı, beklenen yolcu sayısını karşılayamadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın açıklamalarına göre, Hazine bu nedenle 72 milyon TL zarar edecek.

Şirkete 72 Milyon TL Ödeme Yapılacak

2012’de AKP iktidarı tarafından övgüyle bahsedilen yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen Zafer Havalimanı, yapımcı firmaya garanti edilen 329 bin 433 yolcunun sadece 9 bin 388’ini karşıladı. Yavuzyılmaz, hata oranının %97,15 olduğunu belirterek, Hazine’nin şirkete 1 milyon 744 bin 058 Euro ödeme yapacağını duyurdu. Bu da güncel kur üzerinden yaklaşık 72 milyon liraya denk geliyor.

Yavuzyılmaz’ın Sayıştay raporu ve DHMİ resmi istatistiklerine dayandırdığı açıklamasına göre, 2012-2025 (3 ay) döneminde şirkete yapılan garanti ödemesi 74 milyon 911 bin Euro oldu.

Ayrıca, havalimanının inşa maliyetinin 50 milyon Euro olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, kamu tarafına devredilmesinin planlandığı 2044 yılına kadar Hazine’nin şirkete 208 milyon Euro ödeme yapacağını söyledi.

Yavuzyılmaz’ın sosyal medya paylaşımında şunlar yer aldı: “AK Parti, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Zafer Havalimanı’nda, Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girecek bir zarar rekoru kırdı. 2025’in ilk 3 ayında Garanti edilen giden yolcu sayısı: 329.433, Gerçekleşen giden yolcu sayısı: 9.388, Hata payı: %97,15, Hazinenin şirkete yapacağı garanti ödemesi: 1.744.058 Euro, Güncel kurla: 72 milyon lira, Kaynak: Sayıştay, DHMİ resmi istatistikleri.”

“Zafer Havalimanı yapım maliyeti: 50 milyon Euro”

“2012-2025 (3 ay) yılları arasında şirkete yapılan garanti ödemesi: 74 milyon 911 bin Euro”

“Kamuya devir tarihi: 2044 yılı, 2044 yılına kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi: 208 milyon Euro”

Related Posts

Konya’nın tarım devi iflas etti

Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Ereğli Bereket Tarım, konkordato talebinin mahkemece reddedilmesinin ardından iflas etti.

Çinli ihracatçılar ABD’den uzaklaşıyor: Yeni pazar arayışı hız kazandı

Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi’nin anketine göre, Çinli ihracatçıların yarısı ABD ile ticaretlerini azaltmayı planlıyor. Tarifelerin artan belirsizlik yarattığına dikkat çeken firmalar, kaybedilen siparişlerin yerine gelişmekte olan pazarlara yönelmeye hazırlanıyor. Çin tarafı, Washington’a tarifeleri müzakere yerine “silah” olarak kullanmama çağrısı yaptı.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir